,

Кой спорт е по-труден: тенис или бадминтон?

кой спорт е по-труден

Кой спорт е по-труден: тенис или бадминтон? Двата ракетни спорта често пъти се сравняват по различни начини. И двата спорта са с ракети, и двата изискват голяма бързина и ловкост, за да играете добре, трябва да притежавате добра зрително-двигателна координация и т.н. Подобно на много други спортове, те са лесни за започване, но трудни за овладяване.

И така, тенисът или бадминтонът са по-трудни за овладяване?
Ако вземем различните области за сравнение за всеки спорт, ще установим, че бадминтонът е много по-труден физически, когато става въпрос за скорост, ловкост и експлозивна сила. Освен това бадминтонът има много повече варианти на удари в сравнение с тениса, така че има какво да се научи от него. По-малкият размер на корта и по-бързият летеж да перото означават, че трябва да имате както бързи реакции на ръката, така и бързи крака.

Трудно е да се определи дали единият спорт е по-труден от другия. Причината е, че това са два отделни спорта със своя собствена различна динамика. Те имат уникални аспекти, които ги правят по-трудни по различни начини. Нека разгледаме с какво можем да ги сравним по-задълбочено.

Фитнес и физически изисквания

Най-лесното сравнение, което можем да направим между тениса и бадминтона, е да сравним издръжливостта и колко физика изисква всеки спорт. И за тениса, и за бадминтона, когато се играят на най-високо ниво, е необходимо да сте в невероятна физическа форма. Но дори и на по-ниски нива на игра, трябва да имате стабилна издръжливост, скорост и сила и за двата спорта. Нека разгледаме как се сравняват отделните спортове.

Работа с краката и покриване на корта

Добрата работа с краката е един от градивните елементи за всеки спорт с ракети като тениса и бадминтона. И в двата спорта обаче има различни видове работа с крака. Бадминтонът е смесица от къси, резки удари, бягане и скачане. Тенисът изисква много тичане и понякога плъзгане.

Един корт за тенис е приблизително 1,5 пъти по-голям от игрището за бадминтон.
Тенисистите, особено поединично, играят от основната линия и тъй като топката може да отскочи извън корта, те трябва да покриват не само размерите на корта, но и извън него. В тениса трябва да покривате потенциално по-големи разстояния след всеки удар по време на разиграването.

В бадминтона, ако перото излезе навън, един от играчите удари мрежата или просто изпусне перото, разиграването моментално приключва. Перото не може да излезе като топката извън корта, бадминтонистът просто го оставя да излезе в аут и печели точка. Той се старае да покрие размера на корта.
Бадминтонът изисква бързи реакции и още по-бързи движения, за да се покрие този макар и по-малък корт. Бадминтонът ви кара да преодолявате дълги и къси разстояния с висока скорост по време на целия мач. Трябва да имате експлозивна сила и ловкост, за да покриете целия корт в бадминтона.

Естествено, когато играете по двойки, а не поединично, както в тениса, така и в бадминтона, покривате по-малко периметър от корта. Обхватът на терена зависи от продължителността на разиграването.

Продължителност на игрите, мачовете, разигравания и почивки
Мачовете по тенис на елитно ниво могат да продължат от един до над четири часа. Това е много време, прекарано на корта. Най-дългият тенис мач в историята е продължил единадесет часа и пет минути!
Николас Махут и Джон Иснър се бориха на Уимбълдън в продължение на три дни, преди в крайна сметка Иснър да спечели.

Това очевидно е много рядък случай и поради начина, по който са установени правилата, този мач можеше да продължи вечно.
Срещите по бадминтон могат да продължат от 30 минути до малко под два часа. Продължителността на мачовете по бадминтон варира значително поради различните дисциплини и общия стил на игра.

Стиловете на игра в бадминтона се различават много повече, отколкото в тениса.
Мачовете по двойки при мъжете са бързи и яростни и могат да приключат за по-малко от 30 минути. Женските двойки имат по-продължителен ход.

Най-добрите двойки имат отлични защити, което прави мачовете по-дълги. Така че времето, прекарано на корта, може да зависи от това в коя дисциплина играете.

Най-дългият мач по бадминтон е продължил 2 часа и 41 минути.

Наоко Фукуман и Куруми Йонао от Япония се бориха с Нитя Кришинда Махесвари и Грейша Полии от Индонезия в шампионата на Азия по бадминтон. Японската двойка стига до победата в блестяща демонстрация на издръжливост и устойчивост.

Мачовете по тенис определено продължават по-дълго от стандартните мачове по бадминтон, дори на най-високо ниво.
Установено е, че активното време за игра в тенис мачовете е средно 17,5 %. Останалата част от времето са почивки, бърсане с кърпи между разиграванията, подготовка за сервиз и сменяне на местата.

Ако погледнете един мач по бадминтон в сравнение с такъв по тенис, там няма много загубено време. Има известни паузи между отделните точки, но съдиите следят за спазването на правилото за непрекъсната игра по-строго от всякога и предупреждават играчите при нарушение.

Освен това почивките между геймовете са кратки и няма много време за възстановяване и почивка.
В бадминтона времето за активна игра е много по-голямо. То е средно между 40 и 50 %, което означава, че в едночасов мач може да има цели 30 минути, в които перото е в игра.

Техниката, овладяването на ударите

И тенисът, и бадминтонът са спортове с ракети, така че естествено една от най-трудните им черти е овладяването на всички удари. И двата спорта са се развили през годините и благодарение на новите технологии при ракетите, топките и перата са се появили нови начини на игра. Нека разгледаме някои удари от всеки спорт и трудността, която някои от тях могат да представляват.

Удари в тениса

За да се справите с мощния удар, който идва към вас, са необходими силни китки. Ракетите за тенис и топките за тенис са много по-тежки от перцата и ракетите за бадминтон. Така че самото контролиране на силата на тежестта при някои удари е трудно само по себе си.

Играта с топката при тениса изисква да наблюдавате въртенето на топката и да можете да противодействате на въртенето или да го контролирате. Това е трудно умение. Възпроизвеждането на топката с различни слайсове и спинове създава много вариации. Теглото на топката означава, че се нуждаете от добра техника, за да се справите правилно с връщането. Ето списък на някои удари в тениса:

• топспин;
• слайс;
• подаване отгоре;
• лоб;
• дроп.

Удари за бадминтон

В бадминтона има голямо разнообразие от удари и можете да ги изпълнявате от различни позиции. За разлика от тениса, ударите по бадминтон се изпълняват от различни височини. От изиграване на удари отгоре до защита на удари надолу към краката ви.
Бадминтонът ви кара да се въртите, да скачате и да се хвърляте и въпреки това да изпълнявате удари, докато го правите.

Бадминтонът изисква както сила, така и финес. Той е експлозивен, а разнообразието от удари показва, че се нуждаете от агресия и контрол. Ето списък на някои удари в бадминтона:

• форхенд сервис;
• бекхенд сервис;
• скъсяване;
• вдигане;
• забив (смач);
• удар от мрежата;
• форхенд;
• бекхенд.

Това са само някои от ударите в бадминтона. Струва си да имате предвид, че всеки удар може да има различни варианти. Има измамни удари в бадминтона, които са трудни за овладяване, но ако успеете да накарате един удар да изглежда подобен на друг, можете да държите противниците си нащрек. Можете да ги заблудите, да ги изпратите в погрешна посока и да нарушите работата им с краката.

Невъзможно е да се овладеят всички удари в бадминтона, тъй като те са твърде много. Най-добрите играчи могат да изпълняват всички от тях, но е съмнително някой играч да ги е овладял всички до съвършенство.

Тактика и психическа сила

Спортовете изискват много физически способности и талант, но това е само едно ниво. За да постигнете успех в спорта, са необходими тактическа осведоменост и планиране, както и психическа устойчивост. Играчите на тенис и бадминтон използват тези умения по различни начини. Нека разгледаме как те се сравняват в тениса и бадминтона.

Отчитане на разигравания и подаване

При двата спорта важи правилото всяка грешка е точка (при тениса има два сервиса). Това създава различна динамика при разработването на тактиката и начина на игра.

За бадминтона това означава, че запазването на инициативата и атаката са много важни. Дефанзивната игра тук няма голямо предимство, сервисът също не се смята за особено оръжие, както в тениса.

В бадминтона е ясно кога даден играч е в атака или защита. Това се дължи на височината на мрежата и на факта, че най-лесният начин да спечелите точка е да приземите перото от страната на противника. Ако сте в защита, това е очевидно, тъй като противникът се опитва да забие перото към вашата половина.

В тениса тази динамика не съществува. През повечето време играчите са на равностойна позиция и се стремят да създават вратички, като маневрират по-добре от противника си.

Сервирането отново е от решаващо значение и за двата спорта, но по различни причини. В бадминтона сервисът е различен за двойки и за сингъл. При двойките целта е да се защитите, като сервирате достатъчно добре, за да не може противникът да атакува или да спечели веднага точката. Тъй като тактиката на повечето хора е да сервират късо и плътно над мрежата, трябва да можете да сервирате добре.

При игра поединично натискът от страна на съперника при подаване е по-малък, защото има по-голяма площ на корта, на която да се сервира. Можете да сервирате дълго или късо, а противникът ви не може да рискува с едното или другото, защото няма партньор както при двойките, който да му помогне след връщането на сервиса.
В бадминтона заради това може да се почувствате почти като в неизгодно положение, когато сервирате. Трябва да сте психически силни, когато сервирате, и да запазите нервите си, когато играете срещу агресивни противници.

Голямата разлика в тениса е, че сервисът ви е най-голямото ви предимство. Сервирането в тениса е такова огромно предимство, защото има толкова много начини, по които можете да организирате разиграването, и има много по-малко ограничения при сервирането в тениса в сравнение с бадминтона.

В тениса ефективно се сервира с удар отгоре. Има толкова много варианти, които можете да правите, докато сервирате, като например да го сечете, да го лифтирате, въртите и т.н. Тук асовете са често явление за разлика от бадминтона, където на практика стават случайно.

Цената на грешките

Един мач по бадминтон е най-добрият от три гейма, като всеки гейм се играе до 21 точки. Единичен мач по тенис обикновено е най-добрият от три или пет сета, като всеки сет се играе първи до шест гейма. В тениса има повече възможности да се върнете, ако губите в мача. Това е така, защото в тениса има много геймове. Ако губите сет с 3:0, противникът трябва да спечели още четири точки, за да получи още един гейм, но и вие трябва да спечелите само четири точки, за да върнете гейма.

Цената на грешките в бадминтона е доста по-голяма. Тъй като геймовете са само три и често мачовете могат да се решат още в началото, когато един от играчите получи добра серия от точки. Това прави бадминтона много труден спорт за играчите, които са непостоянни. В тениса можете да си позволите някои грешки тук и там, но все пак да успеете да се върнете в сета.

Мачове и характер на всеки спорт

Тенисът и бадминтонът имат толкова много уникални аспекти и характеристики. Много от тях определят характера на начина, по който хората играят играта. Спортовете съществуват от толкова дълго време, че хората са намерили оптимални начини за изпълнение на удари, работа с крака и тактики, които просто работят добре за всеки спорт. Нека разгледаме как естеството на всеки спорт го прави труден за овладяване.

Тенис, тест за издръжливост

Тенисът изисква издръжливост и устойчивост. Въпреки сравнително ниското активно време за игра играчите прекарват на корта дълго време. Мачовете са изтощителни, дългите разигравания, покриващи големи разстояния на корта, изискват добър аеробен капацитет.

Самото пребиваване на корта в продължение на няколко часа без много време за игра все пак е дълго време като цяло. Ключът при тениса е да можете да „пробивате“ подаването на противника. В тениса е по-изгодно да сервирате, тъй като това ви дава възможност да организирате разиграването. Ако не успеете да пробиете сервиса на противника, мачовете наистина могат да започнат да се проточват.

В съвременната игра има по-бързи сервиси и по-бързи удари като цяло. Това означава, че умението да се преодоляват бързо големи разстояния е задължително. Подобно на спринтьор, трябва бързо да излизате от блоковете, за да покриете удара. Ловкостта е полезна, но не е от ключово значение, тъй като играчите имат повече време да видят и да реагират на идващите удари.

Бадминтон – изпитание за бързина, сила и пресметливост

Бадминтонът е най-бързият ракетен спорт в света. На най-високо ниво играчите нанасят удари със скорост над 350 км/ч! Най-бързият ударен удар в бадминтона, регистриран някога, е 493 км/ч в тестови условия и 426 км/ч на състезателно ниво.

Бадминтонът е свързан със скоростта и силата, но също толкова и с тактическата осведоменост и прецизността. За начинаещите бадминтонът е лесен за възприемане и практикуване. С напредването на уменията си те се научават да увеличават скоростта на игра. Темпото на бадминтона може да се променя от разиграване на разиграване, но най-успешните играчи играят с високо темпо. Те поемат инициативата и играят агресивно, за да печелят активно точки. Почти невъзможно е да спечелите на бадминтон, играейки дефанзивно.

Играчите тренират, за да бъдат по-бързи на крака, по-бързи с ракетата и да планират три стъпки напред. Те се нуждаят от голям анаеробен капацитет, за да играят ефективно бадминтон. Разиграванията са изпълнени със сила и енергия. Необходима е издръжливост, за да можете да работите на 100 % от работния си капацитет, за да победите.

Имате кратки и дълги серии с висока интензивност, а след това имате интервал за кратка почивка. Играчите се нуждаят от добра комбинация от бързина, сила и издръжливост, това е труден баланс за постигане.

Бадминтонът също така е игра на тънки граници. Този спорт изисква много прецизност и точност. Играчите трябва да умеят да поставят противниците си под напрежение, като ги притискат по корта, за да ги надхитрят.

Завършване на играта

Сравняването на тениса и бадминтона е като сравняване на ябълки и круши. Те си приличат като спортове с ракети и са предизвикателни сами по себе си. Все пак излиза, че бадминтонът е по-трудният спорт. Той е сложен както физически, така и технически. Има прекалено много различни стилове на игра, които не могат да бъдат овладени.

Лесно ли е да се играе бадминтон? Бадминтонът, игран на най-високо ниво, не е лесен спорт. Бадминтонът, който се играе на за забавление с приятели или от любители, е абсолютно лесен и достъпен. Всеки може да започне да играе бадминтон. Лекотата на перцето и ракетата в сравнение с други спортове улеснява начинаещите да започнат да играят на приемливо ниво.
Без значение дали сте начинаещи или по-напреднали играч, това е спорт, който ви кара да се движите.
Ако искате да усъвършенствате уменията си по този спорт е най-добре да си наемете треньор или инструктор. Той ще ви покаже тънкостите на играта и ще ви научи на някои основни техники и тактики.

0 отговора

Оставете коментар

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да се включите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *