Най-добрата възраст

Най-добрата възраст за бадминтон при децата

Най-добрата възраст за бадминтон при децата

 

Най-добрата възраст за едно дете да започне да играе бадминтон. Когато детето расте и започне да проявява повече активност, голяма част от родителите искат то да се занимава по-активно със спорт и да прави разнообразни упражнения. Това е така, защото чрез физическа активност се създават най-перфектните условия за растеж и развитие на младото тяло.
Най-добрата възраст за започване на бадминтон при децата е котато детето навърши 7 години. С оглед на това, че бадминтонът е технически вид спорт, който съчетава в себе си пъргавост, гъвкавост и бързина, това са качества, които започват да се развиват у децата след първи клас, а именно около седмата и османа им година. Затова това е идеалният старт, в който да започнат по-целенасочени занимания и тренировки по бадминтон.
Не е противопоказно да се започне и от по-ранна възраст, но акцентът на обучение трябва да бъде около цялостното физическо развитие на детето.

Предимство от игра на бадминтон за деца

Бадминтонът е безопасен, полезен и популярен спорт. Все още в България спортът не е сред популярните, но малцина са наясно, че той е втори по известност в света. Бадминтонът има редица предимства, които го правя идеален за деца и за възрастни:

1. Физическо развитие

Интензивни упражнение в корта ще помогнат детето да поддържа тялото си в страхотна форма. Бадминтонът е сред най-бързите спортове в света. Той има положителен ефект върху сърцето, подобрява дишането

2. Бадминтонът подобрява дрението

Децата напоследък прекарват доста време пред компютрите, лаптопите и таблетите, което води до проблеми със зрението и сухота в очите. Но когато играят бадминтон, очите постоянно се движат, следейки перцето, което винаги е на различни места и се движи с различна скорост. Всичко това се отразява благотворно на кръвообращението в органите на зрението.

3. Играта подобрява общуването с връсници

Чрез бадминтона детето ви се научава да общува, учи се да приема загубите, намира си нови приятели. Всеки неуспех мотивира допълнително детето, като го учи да се движи към дадена цел – крайният успех. Първата цел на детето е да се научи как да цели перцето, следващата цел вече е да мисли как да надхитри и да надиграе противника. Успешното постигане на тези цели носи удовлетворение и радост на малкия играч и го учи да не се огъва пред трудностите от живота.

4. Рискът от травми е сведен до минимум

Заради своята разделеност от мрежата, в бадминтона няма пряк контакт със съперника. Ставите и мускулите се натоварват, но не толкова интензивно, както други спортове. Те даже укрепват. Травмите са рядко срещани, обикновено са свързани със стъпване накриво или падане, но това го има в„при всеки спорт. Така бадминтонът е предпочитан като безопасен спорт за деца.

5. Увеличава концентрацията на децата

Бадминтонът е сложен технически спорт. Човек трябва да има контрол над цялото си тяло, да е съсредоточен, когато трябва да удари перото, при това в състояние на сравнително голяма умора. Бадминтонът помага на детето да се съсредоточава по-добре върху нещата и ги прави по-отговорни и внимателни. Когато едно дете е опитало бадминтон, то винаги ще взима със себе си ракетите, ако например отива на излет и ще играе с удоволствие на някоя полянка.

Недостатъците от бадминтона са малко и не важат за всички. Най-често това може да бъде лека деформация в гръбначния стълб, защото м играта участва само едната ръка, а асиметрията води до леко изкривяване в една посока. Това важи обаче само за професионалистите. Ако няма да правите детето олимпийски шампион, не се безпокойте за това.
Още един недостатък е, че коленето понасят голям товар. Ако детето не е оборудвано както трябва и няма хубави обувки за бадминтон има вероятност да се появят проблеми с коленните стави. Но това става доста рядко и ако слуша съветите на треньора, няма нищо страшно.
Ако решите да пуснете дете да играе сериозно бадминтон, вие трябва сте убедени, че то не страда от:
сърдечно-съдово заболяване;
респираторно заболяване;
остро хронично заболяване;
сколиоза, проблеми с колената.
Затова ако имате съмнение за някое от горепосочените, консултирайте се с личния лекар на детето преди започване на заниманията.
Когато избирате ракета за бадминтон за дете, избирайте му по-лекички ракети, а ако и малко детето – и по-къси. Така ще може по-лесно да цели перцето. Детската ракета тежи от 80 до 90 грама, от 4 U до 2U, 53-58 см дължина. Теглото на ракетката за бадминтон е маркирано с буквата „U”

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top