История на бадминтона

История на бадминтона е доста интересна. Името на спорта бадминтон идва от древна индиска игра, наречена „Пуна“. Навремето английски херцог на име Бофорт решава да се завърне в Индия през далечната 1872. Имението му се казва Бадминтон и той прави специална демонстрация на играта с ракета и топка, напълнена с пера. Хората, които гледат са доста многобройни, на всички много им харесва и така играта придобива звучното име бадминтон.
Първите официални правила на бадминтона излизат през 1887 година.
Първата половина на 20-ти век се провеждат първите турнири с международно участие.
Международната федерация по бадминтон основана чак през 1934 година.
У нас в популярната старозагорска местност, наречена „Аязмото“ се чертае първото игрище за бадминтон. Тодор Деков е човека, който го прави.
Първият български турнир по бадминтон пък се състои в град Пловдив през 1967 година. Той е само за мъже. В него участват д-р Пюзант Касабян, Тодор Деков, Веско Кръстев и други.
Нашата родна федерация е създадена през 1984 година, като дългогодишен неин президент е именно д-р Касабян (Пижо).
Той е феномен, защото е участник във всички лични световни по бадминтон, както като състезател, така и като треньор и мениджър.
През 1992 година правят бадминтона олимпийски спорт. Тук имаме цели 6 квоти в лицето на бивши национални шампиони като Диана Колева, Ясен Борисов, Иван Добрев, Нели Недялкова , Емилия Димитрова и Диана Филипова.
Първият пробив на национално ниво е именно от Диана Колева, която става европейска шампионка през 80-те години. През 2000 година нашия Светльо Стоянов успява да влезе в топ 10 на Олимпиадата при дисциплината мъже единично.
Успехите на Петя Неделчева също са големи, тя успява да спечели цели седем пъти европейската купа. 2012 Линда Зечири прави пробив и се окичва с бронз на европейско първенство.
След това идва възхода на сестри Стоеви, коит печелят злато на двойки още на европейското за 19 годишни. Те продължават да са фактор в българския бадминтон, като имат редица медали и успехи. Това е интересната история на бадминтона.

Scroll to Top