5 причини

5 причини бадминтонът да е полезен за здравето ни

5 причини бадминтонът да е полезен за здравето ни

 

5 причини бадминтонът да е полезен за здравето ни. В световните страни и особено в Китай, Индонезия и Великобритания бадминтонът е особено популярен. Откакто е включен в летните олимпийски игри от 1992 година, той набира все по-голяма популярност по света, а вече и у нас. Няма значение дали сте млад или човек на средна възраст. Това е интелигентен спорт, в който няма пряк контакт, което го прави достъпен за всякакви хора. Заради своята гъвкавост, бадминтонът е подходящ за раздвижване на ставите, раменете и гърба по здравословен начин. Интересно е да се каже, че заради непрекъснатото си движение, очите на играещия също се движат, следейки перото и противника, а това подпомага остротата на зрението. Ако играете бадминтон на прилично ниво, вие трябва да знаете как да управлявате дишането си, с цел подобряване функцията на дихателната система. Чрез бадминтона вие покачвате позитивната енергия и понижавате нивата на стрес.
Ще ви изброим 5 причини, свързани със здравето, поради които трябва да започнете да хванете ракета и перце

1. Играчите на бадминтон горят много калории

Бадминтонът е един от най-бързите ракетни спортове. Поради тази причина за един час човек изгаря около 480 калории. Тренировката е аеробна, а професионалният играч пробягва средно 1,6 километра за един мач, който е със средна продължителност 25-35 минути.

2. Играта е много полезна за сърцето

Британски учени са установили, че редовното играене на бадминтон поддържа сърцето ни здраво, като укрепва сърдечния мускул, понижава кръвното налягане, ако е високо и свежда до минимум риск от запушване на кръвоносни съдове.

3. Бадминтонът повишава общия ви тонус и ви държи в добра кондиция

Руски учени установяват, че заради постоянната бързо темпо при игра на бадминтон, вие получавате полезна комплексна тренировка, която се отразява много добре за вашата издръжливост. В бадминтона постоянно се скача, тича, усуква и разтяга, а всичко това ускорява пулсовата ви честота и ви натоварва добре. Само 20 минути игра са достатъчни да се изпотите стабилно.

4. Чрез бадминтона придобивате гъвкавост, мобилност и дори мускулна сила

Не трябва непременно да сте професионалист, за да придобиете тези качества. Достатъчно е да играете по един час на ден и ще усетите как издръжливостта ви и подвижността ви са се повишили значително. А това е много важно в процеса на остаряване. Колкото повече играете бадминтон, толкова по-гъвкави и подвижни ставате. Затова когато сте редовни посетители на корта, вие ще подобрите гъвкавостта на мускулите си и ще сте доста по-издръжливи от обикновено.

5. Бадминтонът има още предимства, освен физическите

Бадминтонът може да се използва за разтоварване или за изграждане на нови социални контакти. Чрез играта вие движите по правилно начин всеки мускул от тялото си. Децата, които играят бадминтон засилват координацията между ръцете си, подобряват зрението и баланса си, стават по-пъргави и бързи. За тях и за големите играта се превръща в незаменимо удоволствие, а разтоварващия й ефект е изключителен.
Всичко това показва, че хората, които играят редовно бадминтон са много по-здрави, по-спокойни и дори по-щастливи. Интензивността на играта помага за борбата с наднормените килограми, което прави бадминтонът особено полезен, ако искате да се отървете от излишните калории. Всички тези 5 причини доказват здравословния ефект на бадминтона при малки и големи.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top